söndag 19 april 2009

Pimpe by bike!

Gårdagens cykeldag blev en solig gatufest utanför Stora Teatern! Naturskyddsföreningen kombinerade allvar och spex på ett skönt sätt! Kommmunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén var inbjuden och fick sin cykel uppiffad av HDK-sudenter samtidigt som hon blev intervjuad av Göteborgskretsens ordförande Gustav med förbipasserande lördagsflanörer som publik. En lång kö ringlade ända från Kungsportsbron fram till de fem inhyrda cykelreparatörerna som gav gratis cykelservning. Åtta HDK-studenter bjöd på underhållning när de gjorde spexiga make-overs av fyra cyklar i "pimpe-my-bike"-tältet. Bytbytbyt-kollektivet (ni vet de som har ordnat klädbyten på världskulturmuseet) ordnade byt-aktiviteter med tema barncyklar. Vad jag hörde ledde det till tretton nöjda bytare och en missnöjd. Det gav en del erfarenheter som kan vara bra att ha vid framtida bytesdagar.
Jag tror att det är rätt angreppssätt - få folk att cykla mer genom att skapa positiva associationer till cykeln! Uppmuntran är bästa övertalningsmetoden!

Göteborg är en hyfsat bra stad att cykla i, men det finns definitivt utrymme för förbättringar! Hur kul är det att som pendlare ställa sin cykel vid centralstationens cykelparkering som mest liknar ett skrotupplag? Med cykelgarage liknande sådana som finns i Linköping skulle man för några tior i månaden kunna hyra en säker, torr och smidig parkeringsplats för sin cykel där man kan lämna hjälm och lysen. Då skulle pendlare kunna ta sin cykel vid centralstationen efter att ha klivit av tåget, och snabbt och smidigt ta sig till jobbet därifrån!

1 kommentar:

Katarina sa...

Hej! Du skriver intressant, när du väl skriver ;) Jag läste om cykeldagen i Gbg, det lät kul. Jag har även länkat till det inlägget på min blogg!

Ha det bra!